14 May ENTREVISTA MATCH-UP 01: Carmen Castells – Oficina de l’Energia
ENTREVISTA A CARMEN CASTELLS. Març 2020
Carmen és Tècnica en Energies Renovables i és l’encarregada d’aquesta àrea en l’Oficina de l’Energia de València.
“Volem impulsar l’ús d’energies renovables i promoure la instal·lació d’energia solar fotovoltaica a València”
Quines accions esteu desenvolupant des de l’Àrea d’Energies Renovables de l’Oficina de l’Energia?
El que es pretén des d’aquesta àrea és impulsar l’ús d’energies renovables i promoure, sobretot, la instal·lació d’energia solar fotovoltaica, que és l’energia renovable que més s’adapta a un entorn urbà com el de la ciutat de València. Des d’ací oferim assessorament, acompanyament, formació i impuls de projectes pilot.
Quant a l’assessorament, atenem consultes sobre ajudes i subvencions, tràmits necessaris amb l’ajuntament, o sobre algun aspecte de la normativa. Som una finestra informativa.
A part, acompanyem a persones que vulguen realitzar una instal·lació fotovoltaica. La idea de l’acompanyament és un poc més personalitzat, i portem un seguiment, així que si alguna persona es troba alguna barrera en el procés tractem de donar-li el suport necessari. A l’oficina vénen tant particulars com administradors de finques. Els acompanyem en les diferents fases: l’acord amb el veïnat, els tràmits administratius a realitzar, la cerca d’instal·ladors, etc. Estem elaborant un llistat d’instal·ladors d’energia solar fotovoltaica locals per a poder oferir-lo a la ciutadania i documents informatius sobre els passos a realitzar per a tindre una instal·lació.
Aquest acompanyament que esmentes, és també de tipus tècnic? Assessoreu en temes com la viabilitat tècnica i econòmica?
Sí, oferim un preestudi que permet a la persona interessada veure quanta potència pot instal·lar-se, quanta energia podria produir durant un any i quantes emissions de CO2 reduiria. També serveix perquè la persona puga saber, segons la superfície de terrassa que disposa i el consum que necessita, quina instal·lació seria necessària, quant podria costar i en quants anys s’amortitzaria.
Han vingut persones que ho volen per al seu habitatge i persones que ho volen per a una instal·lació comunitària: particulars, presidents o administradors de finques.
Estem rebent bastants visites. En 2019 es van atendre 49 consultes sobre energies renovables. El tipus de consultes poden ser presencials, telefòniques o per correu electrònic. Les consultes vénen sobretot de veïnes i veïns del districte, però no totes. Aquesta oficina va obrir les seues portes oficialment al juliol, però l’atenció al públic i un major impuls va començar al setembre. Des d’aqueix moment el nombre de visites va començar a incrementar.
Quin tipus d’accions de comunicació o formació realitzeu?
Des de l’àrea de renovables oferim un taller que es diu ‘Connecta’t al Sol’. Amb aquest taller informem la ciutadania sobre què és una instal·lació fotovoltaica, què es pot fer per a disposar d’una i s’aprofita per a explicar els canvis que hi ha hagut en la normativa. En aquest moment estem realitzant tallers en línia, ja que a causa de l’estat d’alerta per COVID19 estem teletreballant.
Teniu també la intenció d’impulsar un projecte d’Autoconsum Col·lectiu en el barri, pots explicar-nos en què consisteix?
En aquesta mena de projectes es pretén que la gent es puga autoproveir dels consums del seu habitatge amb una instal·lació fotovoltaica col·lectiva. Des de l’Oficina de l’Energia es vol tractar d’impulsar aquesta iniciativa en el barri d’Aiora. Es tracta d’un projecte participatiu. Estem en una fase inicial en la qual estem començant a dissenyar el procés participatiu i contactant amb els principals actors del barri com són els centres educatius i el teixit associatiu. També estem documentant-nos sobre els aspectes legals que comporta una instal·lació d’autoconsum col·lectiu, ja que encara s’estan acabant de perfilar alguns dels mecanismes contemplats en la recent normativa.
Des de l’Oficina de l’Energia tindrem el paper de facilitadors. Durant el procés participatiu s’anirà veient quines persones, famílies i comerços del barri estan interessats a participar. A partir d’ací, es triaria quin tipus d’instal·lació s’hauria de realitzar. Es definirien aspectes com la modalitat d’autoconsum, el repartiment de l’energia generada, la manera de finançar la instal·lació, etc. En l’oficina ens encarregaríem de tots els tràmits necessaris per a realitzar la instal·lació i s’obriria un concurs per a veure quina empresa instal·ladora realitzaria el projecte.
Vídeo: https://www.youtube.com/watch?v=PwwCnOkvDlE&t=3s
Pàgina Web: http://canviclimatic.org/es/oficina-de-l-energia/energias-renovables/
e-mail: renovables@canviclimatic.org
Sorry, the comment form is closed at this time.