10 Jun ENTREVISTA MATCH-UP 11: EmploGreen
ENTREVISTA amb Belén Torres
Belén Torres Tronchoni, Founder i Coordinadora d’EmploGreen.
“Ocupació Verda és tota aquella que va encarada a construir una economia més social i més sostenible”
1. Què és EmploGreen?
EmploGreen es defineix com una plataforma d’ocupació de triple impacte positiu i compta amb dos vessants: d’una banda, el portal d’ocupació i, per una altra, oferim una sèrie de serveis de formació i assessorament tant a empreses com a persones en cerca d’ocupació. Són serveis variats en matèria d’ocupabilitat i en temes com a gestió, atracció i fidelització de talent. Sempre treballem amb i per a empreses que caminen cap a una economia social i sostenible.
2. Com sorgeix el projecte i quins són els passos que heu desenvolupat per a arribar a la creació d’aquesta plataforma de gestió de l’ocupació verda?
La idea sorgeix en 2017 en resposta a un problema personal com a usuària: jo estava buscant una ocupació verda i malgrat treballar en energies renovables com a enginyera i ser especialista en sostenibilitat, no trobava res. Tampoc vaig trobar un portal d’ocupació que m’oferira aquest tipus d’ofertes i, si trobava algun, estava ja abandonat o només trobava voluntariats. Va ser aleshores quan em vaig plantejar la possibilitat de muntar-ho jo mateixa. Vaig començar a anar a tots els esdeveniments i conferències d’emprenedoria que trobava, a llegir llibres sobre el tema i a parlar amb amigues i conegudes que s’havien aventurat anteriorment. En aquells dies vivia a Londres. El primer portal d’ocupació ho vaig fer en un hackathon internacional pel clima on un xic a qui li va agradar la idea em va ajudar a desenvolupar la web, estava tot en anglés i jo ja estava a punt de mudar-me a València. Vaig vindre ací amb una idea molt bàsica i amb el portal d’ocupació en anglés.
Una vegada a València, després d’assistir també a diversos esdeveniments, vaig topar amb el hackathon que van fer en Las Naves. Vaig participar ajudant a un altre projecte, però vaig comentar la meua idea i em van dir que podia presentar-me al que anomenen l’acceleradora pública. Vaig entrar en el Col·lab de Las Naves i ací va ser quan va començar tot a prendre més forma. En Las Naves vaig estar en pre-acceleració i després en acceleració. Al principi era només un portal d’ocupació, però d’un portal d’ocupació que sorgeix del no-res no pots mantindre un negoci. Decidim, per tant, desenvolupar altres vies de negoci, com la d’assessorament i formació.
El març de 2020 estava previst el llançament de la plataforma a mercat, però en aqueix moment en lloc de sorgir ofertes d’ocupació la gent estava entrant en ERTO a causa de la pandèmia. Ens vam adonar que hi havia molta gent que, en quedar-se a casa i tindre temps, estava plantejant-se si canviar d’estudis, de carrera, estudiar alguna cosa més, muntar-se alguna cosa pel seu compte… Així que, en lloc de llançar el projecte decidim iterar. Va sorgir la idea d’oferir ajuda, que al principi va ser gratuïta, per a la reorientació professional de persones que estaven replantejant-se què fer amb la seua vida i com canviar de rumb. Aquest servei no es va començar amb la idea que fora una nova línia de negoci, sinó que es va fer en resposta a la situació, però ho desenvolupem, ho vam veure útil i decidim afegir la formació i l’assessorament com a serveis de EmploGreen.
3. Qui formeu EmploGreen?
Vaig començar jo sola i després va ser en pandèmia quan em vaig unir a Raquel Sanz, que és la meua companya actualment. Just el dia abans que ens confinaren, vaig anar a un taller que feia ella: “Els teus valors, la teua brúixola”, que després va ser part del curs que configurem. EmploGreen existeix com a marca i és des d’on nosaltres actuem. Som un equip xicotet i totes les integrants som emprenedores.
4. Quin és l’objectiu de la plataforma i el vostre abast?
Ens encantaria tindre abast nacional, tant de bo, però ara mateix estem començant des de València. El somni és que qualsevol persona que vulga treballar del seu en una economia social i sostenible puga dir vaig a EmploGreen i trobe treball. A València i voltants és on estem generant aquesta comunitat d’empreses, perquè encara que això pot ser un model de negoci escalable, no volem escalar abans de tindre les coses ben consolidades. Encara que sembla que l’esperit start-up va associat a escalar, escalar i escalar al més prompte possible, nosaltres preferim anar fent a poc a poc. A més, quan les persones s’inscriuen a EmploGreen saben que és un portal d’ús d’economia sostenible i social i es fien que les empreses que pugen les seues ofertes són empreses per a les quals volen treballar, això porta un treball i un seguiment. Si algú s’està deixant la seua ocupació perquè no va amb els seus valors i venen a EmploGreen i troben un treball, la nostra garantia és que coneixem a les empreses que publiquen ací.
5. Aleshores vosaltres filtreu les empreses que poden publicar ofertes en la plataforma?
A nosaltres ens arriba un avís quan una empresa es crea un perfil, veiem qui són i què fan, i els cridem. Els preguntem i veiem com treballen per dins. Òbviament, la perfecció no existeix, jo puc ser una persona que en el meu dia a dia porte un estil de vida el més sostenible possible i tindre el meu termo, però potser un dia agafe i em prenc un café per a portar amb un got d’un sol ús. No obstant això, d’alguna manera volem donar aquesta garantia a les persones que estan confiant en les ocupacions d’EmploGreen, perquè si no se’n van a un altre dels portals genèrics d’ocupació. Per a què un portal d’ocupació nova si no ofereix gens diferent?
Hem hagut de dir que no a dues o tres empreses, és molt difícil, però a vegades cal fer-ho. La resta d’empreses que ens han trobat ha sigut perquè busquen alguna cosa com el que nosaltres oferim. A part, busquem cooperatives i empreses en els cercles d’emprenedoria per on ens movem que sabem que es regeixen o comparteixen els valors que EmploGreen busca.
6. Quin tipus d’ocupació s’ofereix en el vostre portal, quins perfils són els més demandats per les empreses? Els perfils laborals que es requereixen tenen un nivell formatiu elevat, mitjà o baix?
Són variats i això és important. És important perquè el concepte ocupació verda se sol associar a treballar plantant arbres, en agricultura ecològica o en energies renovables, però tal com nosaltres ho definim és tota aquella que va encarada a construir una economia més social i més sostenible, i, per tant, hi ha ocupació de tota mena. Les indústries i els rangs també són bastant variats perquè es tracta d’una economia nova i això necessita transversalitat. Sí que és veritat que els perfils més baixos no estan demandant-se en EmploGreen, però no perquè no hi haja demanda sinó perquè s’estan demandant en una altra mena de fundacions o en un altre tipus d’empreses.
L’usuari o la usuària que actualment està arribant a EmploGreen és algú amb formació i sol ser, encara que nosaltres vulguem abastar més persones, gent entre els 28 i els 40. Persones que ja han començat amb la seua carrera laboral que tenen els seus estudis i que estan intentant canviar el seu rumb cap a una economia més social. És complicat d’explicar per què estem molt acostumades a les classificacions per tipus d’indústria, però per exemple a mi, com buscadora d’ocupació verda, m’era igual que la indústria fora tèxtil o de l’energia, realment totes les indústries poden formar part de l’ocupació verda, sempre que l’estiguen fent de manera diferent, i amb els perfils passa el mateix. Encara que bé és cert que els perfils de vendes, de màrqueting, de desenvolupament web són els que més s’estan demandant en el nostre portal d’ocupació.
7. Com arriba la gent al vostre portal?
Hem fet diverses campanyes xicotetes de comunicació i màrqueting i després també ens movem bastant en entorns on hi ha persones que estan buscant aquest tipus d’economia. Jo personalment vaig estudiar un màster de sostenibilitat, d’Humanitats Ecològiques, on m’he relacionat amb persones que venen de perfils completament diferents, persones que venen de la biologia, la medicina, la psicologia o el món de l’art. Aquest és el tipus de grups on ens movem i d’on arriben les persones que utilitzen la nostra plataforma, a part de les campanyes en Instagram i LinkedIn.
A part, nosaltres també portem processos de selecció personalitzats per a empreses, fem cerques actives de persones amb un perfil laboral determinat, i veiem si s’interessa o s’ha interessat en voluntariats, quin tipus d’ocupacions han tingut. A aquestes persones, a més de parlar-los sobre l’oferta laboral en qüestió, els donem informació sobre ocupació verda en general, per si després volen apuntar-se i continuar actius en la nostra plataforma.
No fem grans campanyes perquè de moment tampoc podem respondre a un creixement exponencial massa ràpid, ja que no seríem capaços d’oferir els resultats que prometem. Preferim anar més a poc a poc, consolidar la plataforma a poc a poc. A més, si parlem d’economia social, el creixement infinit i exponencial no casa amb una economia com la que defensem, i volem anar a l’una amb els principis del projecte.
8. L’ocupació verda és una necessitat i porta sent-ho ja molt temps, a la qual se li ha prestat poca atenció. Quina és la vostra impressió sobre aquest tema? Heu rebut suport des de l’administració pública? Quin ha sigut el vostre acolliment en el món empresari
L’ocupació verda és necessària perquè una ocupació és un rol o una labor que cada persona té en la societat. Si no existeix l’ocupació verda no podem caminar cap a una economia verda. Per exemple, una multinacional que es dedica a extraure de la terra per a després cremar, totes les persones que estan treballant ací estan fent que aqueixa empresa tinga èxit. Estan construint economia extractivista. Necessitem a aquestes persones en ocupacions verdes perquè llavors estaran fent que un impacte mediambiental tinga més èxit. S’ha detectat que les ocupacions verdes i les ocupacions socials estan molt abandonades i relegades al voluntariat, perquè no hi ha mercat que l’estiga movent d’una manera sostenible econòmicament.
S’està veient que des de 2018 es comença a parlar cada vegada més d’ocupació verda. Ara busques “ocupació verda” i t’ixen moltíssimes coses, encara que sobretot articles, perquè ocupacions, poques. La tendència és que cada vegada estem caminant més cap ací, encara que també s’està fagocitant el concepte, hi ha multinacionals que han contribuït a generar la situació climàtica en la qual estem, que ara estan parlant d’ocupació verda i continuen desenvolupant la mateixa activitat econòmica i el mateix model de negoci. Això no ajuda.
Quant a suport de les administracions, suport econòmic nosaltres no hem rebut. Sí que hem intentat presentar diverses subvencions, però els diners s’està donant a coses que ara són més prioritàries en agenda, com per exemple solucions d’eficiència energètica. Sí que hem rebut suport de programes, com el del Col·lab de las Naves, que encara que no és una ajuda econòmica, hem tingut durant un any i mig formació, acompanyament i mentorització en totes les àrees de l’empresa. Jo realment crec que haguera tirat la tovallola si no haguera estat en Las Naves. Encara que vaig començar sola, estant allí vaig tindre contacte amb altres equips d’emprenedors i després tens a tots els mentors i mentores que t’estan fent pensar constantment i t’estan ajudant i oferint una comunitat i un espai. Després entrem també en el programa LLAMP3i on hem tingut mentorització per part de Cámara València, amb esdeveniments als quals acudir que donen visibilitat i entres en una comunitat d’empreses similars a la teua o que estan caminant cap a aquesta economia.
9. Coneixes altres iniciatives similars a EmploGreen?
Clar, al principi jo buscava plataformes com EmploGreen per a trobar treball, no estava fent un estudi de mercat, i em vaig trobar amb alguns portals, molts d’ells abandonats. Després hi havia altres centrats en perfils de tècnics d’ambientòlegs, biòlegs, però no tan transversals.
Quan vaig començar a mirar, a Anglaterra si que hi havia, jo vivia a Londres aleshores i estava Greenjobs, però estava també molt orientat a especialistes en sostenibilitat, consultors de sostenibilitat o tècnics especialistes en energies renovables, no buscaven un Business developer, o a algú de màrqueting, ni buscaven persones administratives, només buscaven perfils molt tècnics en l’àmbit del medi ambient.
10. I notes diferència entre Anglaterra i Espanya quant al desenvolupament de l’ocupació verda?
Sent que es continua centrant l’ocupació verda en perfils especialitzats en el medi ambient i en sostenibilitat, que per a mi és una part, però no ho és tot, perquè qualsevol professió en una economia sostenible hauria de ser ocupació verda, i una societat no es construeix només amb perfils tècnics, es construeix entre tots, amb totes les persones que estem en l’economia, tots els perfils. Encara que potser hi ha més ocupació a Anglaterra com a especialistes i consultors en sostenibilitat, el problema és el mateix.
Ara el tema d’eficiència energètica s’està movent moltíssim ací també a causa dels conflictes bèl·lics en els quals estem ficats, per la dependència del gas i el petroli de països que tampoc tenen molta intenció a compartir a un baix preu. El planeta té uns límits físics i s’estan acabant les reserves viables, això provoca que ara s’estiga movent molt l’ocupació en energies renovables i en temes d’eficiència energètica, però també hi ha una falta de perfils qualificats que puguen fer aqueixa transició energètica d’una manera prou ràpida. Hi ha més empreses que necessiten aqueixos perfils que persones buscant ocupació. Els que hi ha ja tenen ocupació i tenen un bon salari i poden triar quina empresa volen i quina no. Hi ha qui tria perquè li paguen més i hi ha qui no treballarà per a qualsevol empresa, perquè que siga una empresa d’energia fotovoltaica, per exemple, no t’assegura una economia sostenible, depèn de les pràctiques que estiguen duent a terme.
El problema de la transició energètica, és que se’ns tira el temps damunt. Si ara hi ha pressa és perquè està apujant el preu de tot i perquè està havent-hi una falta de materials, per això hi ha pressa. Fa falta molta ocupació verda, moltes persones qualificades i persones sense qualificació que poden treballar en aquestes noves empreses o en aquestes noves economies. Ha de tractar-se d’un canvi sistèmic i estructural, transversal, i per a això fa falta molt talent i moltes persones de tots els estrats de la societat.
Sorry, the comment form is closed at this time.